Nieuws

05/05/2025 – Jaarverslag 2024 in een notendop

In 2024 was aifoon betrokken bij de realisatie van 247 activiteiten. Een op het eerste zicht allegaartje van workshops, initiatieven en producties maar voor wie goed kijkt een logisch traject van participatief onderzoek, artistieke ontwikkeling en presentatie van bouwstenen aan luisterkunst. In 2024 deden we dat opnieuw met een focus op luisteren in een stedelijke omgeving als inhoudelijke rode draad doorheen de meeste van onze projecten.

We gaven langlopende workshops voor leerlingen van Het Trappenhuis (‘In welk geluid wil je wonen?’) en de IVG school (‘De sprekende Lieve’), een workshop Grafische Partituren voor studenten van Sint-Lukas in Schaarbeek en masterclasses voor internationale studenten van S.P.A.C.E. (Social Pedagogical Art & Creativity Exploration - VIVES) en voor leden van Klankverbond.

Leerlingen van Basisschool De Triangel (Gent) en Aurobindo International School (Jaipur - India) wisselden stadsgeluiden en luisterervaringen uit tijdens een langlopend ‘The City Rings’ project. Met Bronks gaven we hartje Brussel een intensieve workshopreeks LAwaBO.

Onze coproducties met Grensgeval, de circustheaterproducties Plock!, Murmur en Korrol, speelden 89 voorstellingen in België en in Europa. Murmur toerde bovendien met 26 voorstellingen door China.

Het draadloos, draagbaar speakersysteem De Zwerm (3.0) staat op punt en begint een prominentere rol te spelen in onze activiteiten. Tot na de zomer werd volop gesleuteld aan de software en geëxperimenteerd (binnenshuis, o.a. met Karen Willems en gefinancierd vanuit ons eigen ‘aiFonds’ en op woensdagnamiddagen buiten op de site van Dok-Noord). De Zwerm stond ook centraal tijdens masterclasses voor studenten van het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en op het Mutation Festival in het Wintercircus in Gent. Tijdens de Gentse Museumnacht en op het artistiek DNKR-festival presenteerden we de Zwerm voor een breder publiek. Deelnemers aan The Listening Academy in Berlijn konden er zelf mee aan de slag en de vrijwilligers van Muziekcentrum De Bijloke lieten zich erdoor onderdompelen tijdens luistermassages. Verder lieten we geen gelegenheid onbenut om de Zwerm te demonstreren, o.a. aan de staf van CJM, de leden van de AV van de Expeditie en tal van individuele bezoekers.

Onze kennis en inzichten delen we niet enkel via participatieve workshops maar ook via podcasts en publicaties (onze Wikifoon en de online toolboxen). Met MATRIX bouwden we met een Zuid-Afrikaanse playlist verder aan ‘Start to Listen’ en schreven een stappenplan Fieldrecording voor leerkrachten. De toolbox ‘Interioor’ waarmee leerkrachten met hun klas de akoestiek van hun leslokaal kunnen verbeteren werd – na een materialenonderzoek met het Industriemuseum naar vilt als akoestische verbeteraar en een testworkshop met de basisschool De Buurt - in een definitieve vorm gegoten. Verder waren er presentaties van twee publicaties waaraan aifoon had bijgedragen; Omnibus Octopus (Academie Ronse) en Brieven aan de Stad (Kaap, Brugge). We schreven ook een bijdrage voor de in 2025 te publiceren ‘Anthology for Listening Vol. II’ van het Bureau for Listening (Kopenhagen). We publiceerden ook de tekst ‘Een Pleidooi voor een luisterende Stad’, deze wordt in 2025 gepubliceerd in Ruimte, het driemaandelijks tijdschrift van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP).

aifoon werd ook gevraagd kunstenaars te coachen tijdens hun creatieproces (Compagnie Defracto, Grensgeval, Berg Berg en Suntapes) of advies te geven voor een museaal project (Permekemuseum). We jureerden mee de eindwerken van de Academie van Lebbeke. We gaven ook inspiratiesessies en lezingen: voor Kunstkuur (DKO, Antwerpen), de sessie Participatie van de Landschapstekening, studenten van het RITCS, en deelnemers aan de Inspiratiedag Dig it up van Publiq en imec. In zekere zin coachten we ook Karen Willems in het leren werken met de Zwerm i.h.k.v. het aiFonds.

Om kennis te delen moet je ook openstaan voor nieuwe inzichten, elke workshop of masterclass is sowieso een tweerichtingsverkeer. Onze medewerkers trokken zelf ook naar het Neighbouring Frequencies Festival (Amsterdam) en namen deel aan ‘CRISAP In the field’, de Online conferentie van het London College of Communication, de sessie rond audiovisuele media en geluidskunsten van Kunstenpunt (Leuven) en het Symposium Participatie in de Kunsten (Brugge).

Verder waren er enkele projecten die zuiver gericht waren op onderzoek naar de verdere artistieke ontwikkeling van onze methodieken.
Onze ambitie om een boek te schrijven over luisterkunst stuurden we bij naar een podcastreeks - ‘Luisterrijk’ – waarin we bekende en minder bekende kunstenaars en vaklui laten reflecteren over hun luisterpraktijk. In 2024 werden de eerste twee afleveringen online gezet.
Met vier groepen studenten van Devine (Digital Design & Development - HoWest) werkten we aan oplossingen om The City Rings autonomer te laten functioneren en actieve moderatie van het proces zoveel mogelijk te vermijden. Met studenten van Design for Impact (LUCA school of Arts) zochten we naar publiekstoegankelijke formats voor stedelijke toepassingen van de Zwerm.

Onze ambitie om een internationaal kennisnetwerk op te bouwen rond luisterkunst proberen we stap voor stap waar te maken, niet als doel op zich maar omdat luisterkunst zich nog danig in een niche bevindt dat een internationale open blik noodzakelijk is. In 2024 trok aifoon naar The Listening Academy (Berlijn), het Neighbouring Frequencies Festival (Amsterdam) en namen we deel aan ‘CRISAP In the field’, een online conferentie van het London College of Communication. We schreven ook een bijdrage voor de in 2025 te publiceren Anthology for Listening Vol. II van het Bureau for Listening (Kopenhagen).
In 2024 brachten we het netwerk van internationale actoren verder in kaart. De tekst ‘wat is luisteren’ werd – als visitekaartje – op punt gezet en vertaald waarna we een internationale nieuwsbrief uitstuurden. In 2025 willen we onze nieuwe productie ‘Geluidendrager’ / ‘A Chorus of Footsteps’ actief promoten onder internationale kunstenfestivals. Onze coproducties Plock!, Murmur en Korrol speelden 91 keer in het buitenland.

Tot slot, een vrij technische toelichting over de ontwikkeling van De Zwerm (3.0) in 2024: sinds het einde van het door VLAIO en Nationale Loterij gesteunde project hebben we aanzienlijke inspanningen geleverd om de oorspronkelijke resultaten verder te ontwikkelen en te verfijnen. Er werd een nieuwe streamingvariant geïntroduceerd waarbij niet langer enkel één-op-één audio wordt gestreamd, maar waarbij alle audiostreams worden samengevoegd, gesynchroniseerd en gezamenlijk over het netwerk worden verstuurd. Daarnaast hebben we de functionaliteit uitgebreid met de mogelijkheid om audio te uploaden naar mobiele speakers, zodat gebruikers naast het streamen van audio ook lokaal opgeslagen geluiden kunnen afspelen. Deze functie biedt een aanzienlijk kortere vertraging en is bijzonder effectief in omgevingen met netwerkverstoringen (bijvoorbeeld buiten), of wanneer een compositie specifieke soundscapes of geluidseffecten vereist.
Om de gebruiksvriendelijkheid verder te verbeteren, hebben we een interface ontwikkeld voor het starten van lokale audio, die toegankelijk is via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Hierdoor kunnen gebruikers zonder technische kennis eenvoudig de mobiele speakers aansturen. Verder zijn de monitoringtools in de software opgeschaald: de netwerkstabiliteit wordt nu visueel weergegeven, zowel voor als tijdens het streamen van belastende audio, en ook de voorspelde vertraging tussen de bron en de mobiele speaker is zichtbaar. Ten slotte zijn verschillende onderliggende technische problemen aangepakt, wat heeft geleid tot een verbetering van de prestaties van de processen.


14/03/2025 – ‘De Zwerm: Compositions’ tijdens Hear Here Live in Leuven op 17 mei

Wat gebeurt er als geluid niet alleen wordt gehoord, maar ook wordt bewogen? De Zwerm: Compositions vertrekt vanuit een fascinatie voor hoe geluiden samenkomen, met elkaar communiceren, elkaar verstoppen of net versterken. Maar ook voor wat geluid met ons luisteren doet: hoe het onze verbeelding activeert, hoe het ons aanzet tot verbinding en beweging.

Tijdens Hear Here Live wordt De Zwerm als instrument tot leven gebracht in een live-performance met muzikant Karen Willems en geluidskunstenaar Stijn Dickel. Ze gaan een directe dialoog aan met het systeem, gebruikmakend van stem en lichaam om een dynamisch spel van klank te creëren. De Zwerm reageert, verandert, beweegt – en zet ook haar opnieuw in beweging.

Tegelijk ontstaat er een choreografie van geluid. Speakers worden verplaatst, opgestapeld, herverdeeld. Het publiek krijgt een actieve rol: elke bezoeker ontvangt een speaker en wordt zo medebouwer van de compositie.

M Leuven en STUK pre­sen­te­ren de eer­ste edi­tie van Hear Here Live. Op vrij­dag 16 mei opent de dag met talks & net­work lunch over het archi­ve­ren en pre­sen­te­ren van (his­to­ri­sche) geluids­kunst.

Op zater­dag 17 mei presenteert aifoon de nieuwe productie De Zwerm: Compositions met com­po­si­ties van Stijn Dickel & Karen Willems. De ervaring eindigt in de tuin op het binnenplein van M, waar de gecreëerde klankwereld versmelt met de geluiden van alledag. De avond komt tot een hoog­te­punt in STUK met het slot­con­cert van de inter­na­ti­o­na­le impro-band ØKSE en cel­list Leila Bordreuil.

Praktisch

➤ Zaterdag 17 mei
➤ 17 uur
➤ Duur: 40 minu­ten
➤ Locatie: M Leuven (zaal: Lobby)
Tickets


12/11/2024 – Tweede aflevering ‘Luisterrijk’

De tweede aflevering van onze podcast Luisterrijk is geland! Hoe luisteren we? Luister je op dezelfde manier als je buur? Waar denk je aan bij sommige geluiden? Hoe voel je je daarbij? Luister je dan ook met je buik? In deze aflevering zit Hannah aan tafel met musicologe Katherina Lindekens, foley-artiest Elias Vervecken en actrice Seba Abazed.

“Ik zag paarse kristallen voor mij.
En snoepjes die knetteren in je mond.”

Ook in deze aflevering brengen de gasten een fascinerend en (on)herkenbaar geluid mee. Het gesprek meandert tussen een wandeling langs een dooiend kanaal, een remmende trein en een herinnering aan een pick-uptruck met een geit erbovenop.

Of is het nog iets anders? Wat hoor jij?

Luister mee.

Credits
Moderator: Hannah Lyssens
Opname en montage: Wederik De Backer
Gasten afl. 2: Katherina Lindekens, Elias Vervecken en Seba Abazed

Met dank aan de Vlaamse overheid

V.l.n.r.: Katherina Lindekens, Elias Vervecken, Seba Abazed en Hannah Lyssens tijdens de opnames.

18/09/2024 – Pleidooi voor een luisterende stad: een essay

Hoe ontwikkelen we een stedenbouw die rekening houdt met het auditieve? Hoe beleven mensen de geluiden van een stad? We stellen vast dat mensen zich overwegend negatief uitlaten over geluid. Het wordt vaak gelijkgeschakeld met ‘lawaai’, maar geluid hoeft niet alleen maar lastig te zijn.

Vanuit aifoon schetsen we graag een aanpak die de hulp inroept van oefening, ervaring, verscherpte aandacht, dialoog en een verbreding van de auditieve geletterdheid (in de publieke ruimte).

Lees dit essay op de Wikifoon.

“Door ervaringen over onze geluidsomgeving uit te wisselen, beginnen er zich concrete plannen af te tekenen voor waar we naartoe willen.”


28/08/2024 – NIEUW: podcast ‘Luisterrijk’

aifoon onderzoekt het luisteren in de stad en daarbuiten. Om ons onderzoek breder te kaderen, riepen we een nieuwe podcast in het leven: Luisterrijk. De eerste aflevering is nu te beluisteren: Een rode wouw, gemis en ijsbergen. Hannah Lyssens van aifoon zit aan tafel met acteur Gabriel Gjonlulaj, audiomaker Lucas Derycke en vogelaar Barbara De Coninck.

“Ik rook de koeien vooral, tot mijn verbazing.
Luisteren met je neus.”

Elk van hen brengt een geluid mee, de rest probeert te benoemen wat ze horen. Samen ontdekken ze dat je luistert met meer dan enkel je oren.

Luister mee.

Gabriel Gjonlulaj, Barbara De Coninck en Lucas Derycke.

10/07/2024 - Vacature: freelance artistiek medewerker voor participatieve projecten

Om onze participatieve projecten, workshops en ateliers te begeleiden zoeken we een freelance geluidskunstenaar.

Je weet wat er op het vlak van geluidskunst beweegt en bent gepassioneerd door geluid (‘sound is more than just noise’) en de verschillende manieren waarop mensen luisteren. Compositorisch en crossmediaal werken is je tweede natuur.

Je werkt met verschillende doelgroepen die je op een gepaste manier aanspreekt. Je eigen artistieke kunde en ervaring staan hierbij niet centraal, wel laat je via groepsdynamische processen de deelnemers zelf kunstenaar zijn. Je bent daarom in staat om verschillende rollen (coachen, bemiddelen, sturen, reflecteren … ) in te vullen en je voelt als vanzelf aan welke rol je het beste inneemt om het proces te modereren.

aifoon onderzoekt het luisteren. Iedere participatieve samenwerking is daarom ook een bouwsteen van onze kennisbank - de Wikifoon - en van toekomstige projecten. Je bent dus ook in staat om als onderzoeker stappenplannen op te stellen, te reflecteren, te overleggen met het artistieke team en bevindingen te documenteren.

Jouw profiel

Je bent bovenal een begeesterende communicator.
Je werkt nauwkeurig en gepland, maar je kunt ook improviseren indien nodig.
Je voelt je thuis in een klein complementair team, je werkt zelfstandig en transparant.
Je bent gepassioneerd door geluid en luisteren, je weet wat er leeft en beweegt op vlak van geluidskunst.
Je volgt maatschappelijke en artistieke ontwikkelingen op de voet.
Je weet wat participatie is en werkt graag met een breed scala aan mensen.
Je hebt een rijbewijs B en bent digitaal geletterd.
Je spreekt en schrijft vlot in het Nederlands en Engels, kennis van het Frans is mooi meegenomen.

Wat bieden wij jou?

Wij bieden je afwisselende tijdelijke opdrachten, bij partners, overal te lande.
Maximaal een tiental meerdaagse opdrachten per jaar.
Vergoedingen volgens de barema’s van PC 329.01 (B1c), toegekend op basis van relevante ervaring, in loondienst of op factuur.
Ons kantoor bevindt zich aan het bruisende Dok-Noord in Gent.

Interesse? We horen graag van jou!

Mail voor 23 september je motivatie en cv naar stijn@aifoon.org.
Geselecteerde kandidaten worden op zaterdagvoormiddag 19 oktober in Gent uitgenodigd voor een kennismakingsworkshop.

Heb je vragen of wil je meer info?
www.aifoon.org of stijn@aifoon.org


01/06/2024 - Zuid-Afrikaanse playlist Start to Listen

Start to Listen heeft nu ook een Zuid-Afrikaanse playlist. Samen met onze collega's van Matrix ontwikkelden we Start to Listen, een online toolbox om te groeien in het luisteren. Al meer dan 600 leerkrachten gingen ermee aan de slag!


22/05/2024 - Masterclass met Stijn Dickel: Luisteren in beweging

Onze artistiek coördinator, Stijn Dickel, gaf speciaal voor Klankverbond een tweedaagse audioworkshop op zaterdag 22 en zondag 23 juni in de Expeditie in Gent.

Door samen geluiden alle kanten van de ruimte te laten zien, leggen we de reikwijdtes, dimensies en bewegingen van het luisteren bloot. Met een draagbaar surroundsysteem kunnen we op een actieve, fysieke en ruimtelijke manier het luisteren in beweging brengen. De gemeenschappelijke dialoog breidt je taalschat rond luisteren uit en brengt je virtuositeit in het luisteren tot ongekende hoogtes.


10/05/2024 - Getest: podcast over luisteren

We hebben een testaflevering opgenomen van een eigen podcast! Voor deze try-out nodigden we ornitholoog Barbara De Coninck, acteur Gabriel Gjonlulaj en audio- en theatermaker Lucas Derycke uit.

Daarna interviewden we toevallige voorbijgangers om te polsen naar hun reactie op verschillende geluidsfragmenten. Hoe luisteren we anders? Wordt vervolgd ...


10/05/2024 - De Sprekende Lieve i.s.m. IVG

De leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschool IVG in Gent legden hun oor te luister bij de Lievekaai. Onder begeleiding van aifoon namen ze de geluiden in en rond het water waar. Onze hydrofonen maakten het heel tastbaar voor de leerlingen om De Lieve te horen.

Geluiden werden opgenomen en nadien – eens terug in de klas – aandachtig beluisterd en geïnterpreteerd. “Hoe zou de Lieve zich nu voelen?” Nadien werden hun resultaten besproken tijdens een presentatiemoment.

“Om even stil te staan bij het water waar we veelal zomaar aan voorbij lopen en bewust te leren luisteren naar de geluiden in onze omgeving en de schoonheid ervan te ontdekken”, aldus Eva, leerkracht IVG over De Sprekende Lieve.


17/04/2024 - Chinese première van Murmur

Fluisteren, murmelen, brommen, morren, kabbelen, klateren. Murmur is circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met ruisende rugzakken, een landschap van speakers en een acrobatische componist.

Uit een review: “The sound inside is so rich and magical, yet incredibly real. It takes a deep breath with the actor, and holds him like a bird on a wave with his arms outstretched. We are surrounded by so many sounds every day, but it is difficult to focus on them. This time, let us see it in the theater, touch it, talk to it, and play with it. It is a part of the world, and more than anything, of our own body.”

Grensgeval is op tour met Murmur en nam de voorstelling voor het eerst mee naar China. In april werd er gespeeld in het Hangzhou Grand Theatre en in mei in het Tianqiao Art Center.


03/02/2024 - Klanklandschappen in een boek in samenwerking met Carll Cneut en Gerda Dendooven

Vorig jaar gaf aifoon samen met illustrator Carll Cneut en schrijfster Gerda Dendooven workshops aan de Kunstacademie Vlaamse Ardennen in Ronse.

Deelnemers gingen aan de slag met het tekenen van geluiden, soundtracks maken voor film en het componeren van een klanklandschap.

De resultaten werden mee verwerkt in het boek Omnibus Octopus dat begin februari werd voorgesteld. Beluister de klanklandschappen.

Directeur Pascal Devreese van de Kunstacademie: “Meer dan zeventig leerlingen werkten aan het boek mee. Zij stonden onder meer in voor de illustraties onder begeleiding van Carll Cneut. Gerda Dendooven coachte een groep volwassen schrijvers die hun inspiratie haalden uit gesprekken en oefeningen met leerlingen van de Octopusklassen. Vzw Aifoon maakte met volwassen leerlingen een reeks eigenwijze geluidscollages. Inhoudelijk is het boek opgebouwd rond het thema verdwalen in al zijn aspecten: in de straten, in je hoofd of in de ogen van een geliefde. Alle kunstdomeinen van Octopus komen er ook in terug: woord, beeld, geluid, muziek en dans.” uit Het Laatste Nieuws


23/09/2023 - Welke fontein voor het Antwerpse Brialmontpark? Bewoners kunnen beslissen na een luistersessie met De Zwerm

De Zwerm vliegt uit! Ons immersief speakersysteem simuleerde fonteingeluiden zodat de buurtbewoners van het Antwerpse Brilschanspark konden horen met welke echte fontein zij het omgevingsgeluid willen maskeren.

Het park ligt naast de drukke ring en om het geluid van het verkeer minder opvallend te maken, wil het gemeentebestuur een fontein installeren. Maar welke fontein klinkt het aangenaamst. Tijdens een luistersessie simuleren we met De Zwerm het geluid van verschillende soorten fonteinen. Buurtbewoners kunnen zo horen welk geluid - en dus welke fontein - zij verkiezen.

Het project - in samenwerking met Stad Antwerpen en Universiteit Gent - trok veel persaandacht:


21/06/2023 - Murmur groot succes op Imaginate Edinburgh International Children’s Festival

“Murmur is an endlessly joyful sensory adventure conjured by a performer combining physical skill, and wonderfully playful performance instincts.”

"This is a live composed concert, woven from sounds, many sampled from the everyday world. Purring cats, swarming bees, revving engines, roaring sees, and a panoply of synthesised percussion and tone, all intertwined to create a living, emerging sounscape."

⭐⭐⭐⭐

Lees hier de volledige recensie.



15/05/2023 - De Zwerm in première op Deep Listening Day in Concertgebouw Brugge

We hebben er lang over gedroomd, veel over gesproken en hard aan gewerkt... en eindelijk is het zover!

De Zwerm van aifoon is een uniek draagbaar surround systeem van 20 speakers die geluiden door een ruimte kunnen laten reizen.

Na eerdere demo's op het Urban Sound Symposium in Barcelona en het Congres Publieke Ruimte in Antwerpen is De Zwerm nu klaar voor het grote publiek. Op 4 juni (doorlopend tussen 10u-14u en 15u-19u) kan je De Zwerm in première zien en horen op de Deep Listening Days in Concertgebouw Brugge.

Op dezelfde dag doen we in het Concertgebouw ook een Sound Walk en kan je onze installatie Zinderspin beleven.

De Zwerm is een project gerealiseerd met steun van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen) en de Nationale Loterij.


22/02/2023 - Een inkijk in onze missie, visie en plannen voor de beleidsperiode 2023-2027




11/01/2023 - Componeer de Stad: een interview in Tertio met Stijn Dickel van aifoon

“We moeten niet streven naar algemene stilte. Dat is niet ons pleidooi. De boodschap is wel dat we ons beter kunnen leren verhouden tot geluid, de rijkdom ervan kunnen ontdekken en kunnen nadenken hoe we als maatschappij onze stad willen componeren. Dat is onze taak als kunstenaar: een vraag krijgen en daar nog meer vragen rond genereren, discussie op gang brengen, nieuwsgierigheid wekken, dingen in beweging zetten.”

Lees het volledige interview met Stijn in Tertio:

Tertio volgt en analyseert de actualiteit en voegt daar een derde dimensie aan toe: duiding, opiniëring en inspiratie vanuit een christelijk perspectief – www.tertio.be



06/10/2022 - Schroot / Hoop: op zoek naar objecten met een verhaal voor nieuwe podcast

Een stofzuiger die oud en versleten is, maar wel jaren trouwe dienst bewezen heeft… Gooi je die zomaar weg? Terwijl hij zo lang de kruimels van je leven heeft verzameld… Zonde toch?

Of dat servies dat al generaties lang in je familie wordt doorgegeven? Die stoel waar je grootvader altijd op zat? Die koffiezet van toen je voor het eerst alleen ging wonen?

Wat als deze objecten zouden kunnen praten?
Welke verhalen zouden ze allemaal kunnen vertellen?

Die vragen vormen het uitgangspunt van Schroot / Hoop’, een nieuwe fictiepodcast van tien afleveringen waarin schijnbaar vervangbare en functionele objecten van de schroothoop hun verhaal mogen vertellen.

OPROEP

Heb jij een object dat rondslingert in een kast of stof staat te vergaren op zolder?

Alles is welkom: stofzuigers, bloempotten, een plastic bestek, een zelfgemaakte stoel; zolang er maar een mooi verhaal aan vastzit.

Kom het op woensdagnamiddag 26 oktober doneren in kringwinkel Ateljee in de Getouwstraat in Gent, en schenk je favoriete object een tweede leven. Want zelfs voor schroot is er hoop.




28/09/2022 - Lezen met je Oren - Workshop voor voorlezers ihkv de Voorleesweek

Dit jaar staat het luisteren centraal tijdens de Voorleesweek (19-27/11). Want voorlezen, dat is lezen met je oren. Of luisteren met je ogen. En wie goed luistert, leest meer.

En laat luisteren nu net iets zijn waar aifoon heel bedreven in is! Daarom biedt de Gentse bibliotheek De Krook haar vrijwilligers een gratis geluid-en-luister-workshop van aifoon aan. Welke rol kan geluid spelen als verhalenverteller? Hoe kan je als voorlezer je publiek verwonderen met geluid?

In deze workshop ontdekken de voorlezers de kracht van geluid aan de hand van audio- en filmfragmenten, en proberen ze verschillende luisterbelevingen onder woorden te brengen. Eens de oren opgewarmd zijn, gaan ze experimenteren met een verhaal en een kist vol geluidsobjecten.

Kortom, een vat vol inspiratie om een extra dimensie toe te voegen aan ieder voorleesmoment.



23/09/2022 - Deep Listening Days van Concertgebouw Brugge

Concertgebouw Brugge organiseert in het seizoen 22-23 twee keer Deep Listening Days, naar een concept van de Amerikaanse componist Pauline Oliveros. Bij haar gaat het om heel bewust luisteren naar alle geluiden, ook die klanken die onze hersenen normaalgezien uitfilteren.

Op de Deep Listening Day van 9 oktober zal Stijn Dickel van aifoon de verschillende events met elkaar linken via de invalshoek van het luisteren. Hij leidt het concert, de demonstratie of de lezing in aan de hand van een aantal luistervragen en -reflecties als uitnodiging voor het publiek om op een andere manier te luisteren.



08/09/2022 - Herbekijk het presentatiemoment van Geluidenatlas in S.M.A.K.

Klinkt een geluid zacht of hard? Dof of scherp? Vlak of korrelig? Nat of droog?

Probeer een geluid te omschrijven en je merkt al snel dat we daar niet veel woorden voor hebben. Daar wil het project ‘Geluidenatlas’ iets aan doen. Kunstenaars, blinden en slechtzienden stelden samen een bevraging op die je prikkelt om geluid te verbeelden en er woorden voor te zoeken.

De resultaten van deze survey vormen een online Geluidenatlas die ons toelaat om beter te praten over geluid. De online tool werd op 19 juni voorgesteld in het S.M.A.K. Bekijk hier een verslag van het presentatiemoment en kom alles te weten over het project Geluidenatlas.

Of nog beter: doe zelf mee aan het onderzoek en bekijk de resultaten op geluidenatlas.org.

Geluidenatlas is een innovatief partnerproject van aifoon, S.M.A.K., BuSo Sint-Rafaël en Symfoon met de steun van de Vlaamse Overheid.




28/03/2022 - Gezocht: leerkrachten die Interioor-toolkit willen testen

Met ons project Interioor willen we leerkrachten helpen om het akoestisch comfort in de klas te verbeteren. Wij hebben een inspiratie- en werkbundel rond dit onderwerp die we gratis aanbieden op onze site voor leerkrachten lager onderwijs. Je vindt er wat theoretische info en klassikale oefeningen rond akoestiek.

Het project werd ook opgepikt door de studenten Design for Impact van LUCA School of Arts. Zij zijn verder aan de slag gegaan met het onderwerp en hebben een DIY Interioor-toolkit ontworpen.

Die toolkit legt uit hoe je met de leerlingen 3D-vormen kan ontwikkelen die de akoestiek in de klas verbeteren. De studenten gaan daarbij op een creatieve, circulaire en gemeenschapsvormende manier te werk. Zo hopen ze op een verantwoordelijke manier de betrokkenheid van de kinderen te verhogen en de uitstraling van het project verder te trekken dan de schoolmuren.

We zoeken nog een aantal leerkrachten die deze toolkit zouden willen uittesten in hun klas en ons hun feedback willen bezorgen. Die feedback zullen wij verwerken, nadien zullen we het definitieve lessenpakket gratis downloadbaar aanbieden op onze site voor iedereen die ermee wil werken.
Interesse? Mail naar nele@aifoon.org. Bedankt!




10/12/2021 - BREAKING: Chinese première van Plock!

De co-creatie Plock! tussen Grensgeval en aifoon speelt gedurende december 21 en januari 22 twee maand in China (Shanghai en Beijing). Een kroon op ons werk. Apetrots!

(c) Wang Li
(c) Wang Li
(c) Wang Li




01/09/2021 - De Nationale Loterij geeft onze Zwerm vleugels

Wie Murmur al zag kon onze installatie De Zwerm al live meemaken: 20 speakers die draadloos met elkaar verbonden zijn en geluid in een ruimte kunnen laten bewegen.

We willen onze Zwerm nog krachtiger en vernuftiger maken, zodat je er o.a. zelfs mee kan componeren door gewoon je armen te bewegen.

En voor die volgende stap, krijgen we naast steun van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen) ook een duwtje in de rug van de Nationale Loterij. Zij zien (en horen) het artistieke potentieel van De Zwerm en zorgen voor financiële steun.




20/01/2021 - Murmur-out-of-the-box

Murmur live in de theaterzaal, dat kan al even niet meer... Maar niet getreurd, Kopergietery Gent maakt er een limited edition-thuiservaring van: een oorstrelend driegangenmenu van geluidservaringen...
👉 Bestel nu en laat de Murmur-box thuis leveren! 🎁




01/12/2020 - 15 jaar aifoon

15 jaar, zo lang luistert aifoon al naar de wereld. Wat begon als een project waarbij kinderen een geluidscompositie creëerden met opnames die ze maakten op weg van huis naar school, groeide de afgelopen jaren uit tot een kunstorganisatie die in verschillende domeinen haar oren te luisteren legt. De komende maanden blikken we af en toe terug op wat en waar de voorbije 15 jaar ons bracht.




03/04/2020 - Hoe klinkt de stad in tijden van Corona?

Artistiek leider Stijn Dickel: "Ik heb lang getwijfeld, of mijn verplaatsing wel essentieel was. Mijn urgentie werd veelvuldig afgewogen met mijn burgerzin. Maar eigenlijk heb ik geen andere optie: als geluidskunstenaar moet ik deze vraag behandelen: hoe klinkt de stad in tijden van Corona?"

"Het eerste wat me opvalt wanneer ik op de markt aankom is de drukte. Ik had verwacht dat het superstil zou zijn, maar niets is minder waar: het geluid van schrijdende trams, schurkende en snerende ruwbouwwerken, patrouillerende combi’s die over de kasseien denderen..."

"Er is wel één groot verschil in vergelijking met "normale" tijden: alle geluiden openbaren zich één na één, alsof ze een beurtrol afgesproken hebben. Om mijn geluidendatabank te spijzen is dit het walhalla. Eindelijk slaag ik erin om fatsoenlijke stadsgeluiden op te nemen, zonder interferentie van andere geluiden."

"Doordat de geluiden zich veel meer serieel in plaats van parallel aandienen, zijn ook alle akoestische reflecties veel beter hoorbaar. Geluiden worden verdubbeld door echo’s, waardoor je soms de indruk krijgt dat er niet één maar twee fietsen passeren. Percussieve geluiden van bijvoorbeeld een dichtslaande deur galmen veel langer na. Er is met andere woorden veel meer diepte en dynamiek hoorbaar, en de ruimte van de stad geeft het geluid veel meer adem."

"Ik hoor ook veel meer details: tikkende nagels van honden op betontegels, het ritselen van fietsspaken, het ritmisch tikken van masttouwen, het wapperen van een plastieken zakje in de wind … Ook gesprekken van mensen zijn veel duidelijker hoorbaar: zo nam ik ongewild deel aan een intiem gesprek over een relatiebreuk, aanhoorde ik een delibererend koppel over de aanpak van hun verbouwingen en getuigde iemand tegenover haar vriendin eenzaam te zijn in haar quarantaine… Wow, sommige van deze gesprekken waren werkelijk too much information ..."

"Ook “de gesprekken” van meeuwen en andere watervogels kwamen meer op de voorgrond. Voor hen moet het een speciale tijd zijn nu ze veel duidelijker kunnen communiceren, bedacht ik me. Zou de vogelpopulatie in de stad door deze lockdown-maatregelen toenemen nu ze elkanders lokroep beter kunnen horen…?"

"Eén geluid wekte m’n medelijden: het ridderlijke klokkenspel van de beiaardier. Om twaalf uur speelt hij eenzaam zijn stukje, maar niemand hoort hem, niemand praat over hem, niemand neemt zijn riedel mee in het auditieve behangpapier van zijn bestaan … Anderzijds was ik ergens ook blij met het gevoel dat er nog vaste waarden zijn; dat niet alles verdwenen is."

"Essentieel was de verplaatsing natuurlijk niet. Ik heb met mijn observaties geen zieken gered of monden gevoed, maar misschien heb ik wel enkele oren gestreeld die de volgende keer dat ze hun hol verlaten mee zullen tintelen …"

Stijn Dickel, artistiek leider van aifoon




01/04/2020 - Podcast over luisteren naar de stad + Nomineer jouw geluiden voor de toekomst

In deze vreemde, aan huis gebonden tijden zou je bijna vergeten hoe een stad klinkt...Haal de geluiden van de stad in huis dankzij Phonorama, de podcast.

Welke geluiden wil jij bewaren voor de toekomst? Luister, ontdek en nomineer jouw favoriete geluiden.

aifoon · Phonorama, de podcast - Luisteren naar de stad alsof het de eerste keer is




26/02/2020 - Gezocht: taalkundige en klinisch psycholoog

Er bestaat (te) weinig woordenschat om te communiceren over geluid. Daar wil aifoon iets aan doen. Samen met het S.M.A.K., en de blinden/slechtzienden van revalidatiecentrum Sint-Rafaël en Zicht op Cultuur hebben we de ambitie opgevat om een soort ‘geluidenatlas’ te maken.

In een eerder project werkten we samen rond echolocatie, een techniek waarbij je met je tong klikt en luistert naar de echo om je te kunnen oriënteren. De deelnemers gaven toen aan dat het jargon om over geluiden te praten veel te beperkt is. Van daaruit groeide onze ambitie om een navigatietool te maken (de precieze vorm ligt nog niet vast: een boek, een site, een app …). Daarbij willen we geluiden linken aan woorden of categorieën om zo richting te bieden in de wereld van het auditieve.

De aftrap van het project bestaat uit een inspiratiedag waarin we verschillende experten en geïnteresseerden willen uitnodigen om samen met ons na te denken. We zijn daarbij ook op zoek naar iemand die ons kan inspireren rond geluid en semantiek, of iemand die reflecteert over taal en realiteit (taal schept de wereld), of iemand die creatieve taalkundige allerlei woorden or neologismen rond geluid bedenken ...

Daarnaast zoeken we een klinisch psycholoog met ervaring in zintuiglijke (auditieve) waarneming en perceptie.

Meer weten? Neem contact op met stijn@aifoon.org



05/11/2019 - Kick-off van Phonorama Brugge

Nadat we met Phonorama eerder neerstreken in de Gentse Papegaaiwijk, trekken we nu naar Brugge! In het kader van het AMOK festival stellen KAAP en De Stadsrepubliek zich de vraag hoe mensen luisteren naar het leven in de buurt rond de Sint-Jakobsstraat en in de stad Brugge.

Phonorama Brugge is een langlopend project dat de buurtbewoners mee vorm kunnen geven. De kick-off van Phonorama Brugge is een geluidswandeling op 10/11 tijdens het AMOK festival. Meer weten?




28/06/2019 - aifoon blikt terug, vooruit én opzij: bestel onze portfolio

Duik in het relaas van onze ontdekkingsreis van de afgelopen jaren. Geluids- en luisterkunst bestrijken zo een groot universum dat het zelfs voor ons – al 15 jaar gedreven bezig met luisteren – verrijkend was om de zaken eens helder op een rij te zetten.

In onze portfolio bieden we je een glimps van het verleden, maar we kijken ook en vooral vooruit én opzij, naar andere boeiende sectoren en werkterreinen waar we interessante mogelijkheden en samenwerkingen zien.

Wil jij graag een gratis exemplaar ontvangen? Laat hier je gegevens achter.




15/05/2019 - Doe mee met onze workshop echolocatie

Echolocatie is een techniek waarbij je leert "zien met je oren": door met je tong te klikken kan je een akoestisch beeld vormen van de ruimte waarin je je bevindt. Het is een methode die sommige blinden en slechtzienden gebruiken om hun omgeving te verbeelden. Door de echo van hun kliks te analyseren, kunnen ze objecten lokaliseren en zelfs afleiden welke vorm de voorwerpen rondom hen hebben.

Op 21 mei geeft Marjolein - de enige leerkracht echolocatie van België - een workshop van 16u tot 18u in De Expeditie (Gent).

Interesse om deze workshop te volgen? Deelname kost 15 euro. Mail naar peter@aifoon.org om in te schrijven.




31/08/2018 - 'Murmur' geselecteerd voor de Roel Verniers Prijs

Na de selectie voor CircusNext is 'Murmur' nu ook genomineerd voor de Roel Verniers Prijs op het Theaterfestival!

Een vijfkoppige vakkundige jury met Tunde Adefioye (KVS), Amelie Aernaudts (De Studio/Villanella), Paul Neefs (ex-programmator CC Geel), Clara van den Broek (SKaGeN & Conservatorium Antwerpen) en Selm Wenselaers (Theater Rotterdam) kiest uit 8 genomineerden de laureaat van 2018.

De winnaar ontvangt een coproductiebijdrage van €6.000, een jaar lang zakelijk advies van Amplo en een plekje op Het TheaterFestival 2019. Meer nieuws op 5 september!




21/03/2018 - aifoon en Grensgeval geselecteerd voor CircusNext!

Goed nieuws, aifoon en Grensgeval werden met hun voorstelling-in-de-maak 'Murmur' als één van 12 laureaten geselecteerd voor CircusNext, een prestigieuze wedstrijd voor opkomend circustalent.

Doen ze nu bij aifoon ook aan circus, horen we u vragen? Jawel, zij het dan vooral aan geluidsacrobatie. In 'Murmur' zal Stijn Dickel van aifoon als componist een samenspel aangaan met een performer van Grensgeval. De twee werkten eerder al samen voor 'Plock', in januari nog te zien tijdens het festival Smells Like Circus.

aifoon en Grensgeval werken nu in sneltempo verder aan de voorstelling 'Murmur'. In mei komt een internationale jury kijken naar een toonmoment om daarna zes laureaten te kiezen die verder mogen naar een volgende selectieronde in Parijs. We houden jullie op de hoogte!

Fluisteren, murmelen, brommen, morren, kabbelen, klateren. Murmur is circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met ruisende rugzakken, een landschap van speakers en een acrobatische componist.

Een stuk uit een review: “The sound inside is so rich and magical, yet incredibly real. It takes a deep breath with the actor, and holds him like a bird on a wave with his arms outstretched. We are surrounded by so many sounds every day, but it is difficult to focus on them. This time, let us see it in the theater, touch it, talk to it, and play with it. It is a part of the world, and more than anything, of our own body.”

Grensgeval is op tour met Murmur en nam de voorstelling voor het eerst mee naar China. In april werd er gespeeld in het Hangzhou Grand Theatre en in mei in het Tianqiao Art Center.