Murmur

murmur: fluisteren, murmelen, brommen, morren, kabbelen, klateren, ruisen

'murmur' is een voorstelling van het circusgezelschap Grensgeval en aifoon, die eerder ook al samen 'Plock' maakten. Murmur is circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt.

Met ruisende rugzakken, een landschap van speakers en een acrobatische componist.

Acrobaat Camiel zwiept, smijt en slingert met speakers waaruit natuurgeluiden klinken. Hij bedekt ze, dempt ze, deelt ze uit. Zo maakt hij live een acrobatische, bewegende geluidscompositie. Hij plakt speakers op zijn lijf, gaat de lucht in.

Hij bouwt een wereld vol geluid. Een purrende kat klinkt uit een jaszak, een zwerm bijen vliegt vlakbij door de lucht, twee armen maken het geluid van auto’s. Ver weg klinkt een vinger op een raam. Ruis wordt zee, wordt wind, wordt adem. Met het publiek rondom zich wringt Camiel zich in bochten, springt, valt, vliegt om de wereld te componeren.

Plots beginnen ook de rugzakken van het publiek te zoemen. Alles en iedereen wordt deel van een wervelwind van geluid in een luidsprekerlandschap.

c) Geert Roels

Beluister de soundtrack van Murmur

Hier kan je een deel van de soundtrack van de voorstelling beluisteren. In 'murmur' wordt de compositie afgespeeld via De Zwerm, een systeem van 20 wireless verbonden speakers die zorgen voor een zinderende immersieve ervaring. Wil je weten hoe het klinkt en voelt als al die geluiden in en door de ruimte geslingerd worden? Dan moet je live komen kijken!


“Murmur is an endlessly joyful sensory adventure conjured by a performer combining physical skill, and wonderfully playful performance instincts.”

Lees hier de volledige recensie.


Murmur groot succes op Imaginate Edinburgh International Children’s Festival

"This is a live composed concert, woven from sounds, many sampled from the everyday world. Purring cats, swarming bees, revving engines, roaring sees, and a panoply of synthesised percussion and tone, all intertwined to create a living, emerging sounscape." ⭐⭐⭐⭐Wat ruist er in mijn rugzak? Een interview met Grensgeval

Dit wordt geen circus zoals het te voorzien en te verwachten was. Wanneer Camiel de piste betreedt, klinkt vanuit zijn ene broekzak het knisperende geluid van voetstappen, in de andere broekzak klinkt klotsend water, uit de zweetband rond zijn pols ronkt een poes. Samen met hem reageren de kinderen al even verbaasd op die microkosmos op zijn lijf. Maar dan blijkt niet alleen zijn lijf geluid te maken. Racende auto’s of een zwerm bijen? Ook onze rugzakken zitten vol leven. (...)

Mahlu: "Stijn van aifoon experimenteert vaak met bewegend geluid en dat intrigeerde ons: hoe kunnen we een compositie maken die ontstaat bij gratie van de beweging in plaats van – wat doorgaans het geval is in de dans – te bewegen op geluid."

Uit het artikel 'Wat ruist er in mijn rugzak? Het is, het is… ‘Murmur’ van Grensgeval' in het Circusmagazine #61 (december 2019). Lees meer. popup: yes


De Zwerm

Voor 'murmur' zetten we De Zwerm in, onze zelf ontwikkelde installatie van 20 speakers die draadloos met elkaar in verbinding staan en vanuit één console aangestuurd kunnen worden.

De Zwerm

Credits


concept: Hanne Vandersteene, Mahlu Mertens en Stijn Dickel
acrobatie: Camiel Corneille
regie: Hanne Vandersteene en Mahlu Mertens
dramaturgie: Mieke Versyp
geluidscompositie: Stijn Dickel (aifoon)
software-ontwikkeling: Tim De Paepe
hardware: Jeroen Vandesande
kostuums: Dorine Demuynck
lichtontwerp: Geert Vanoorlé
coproducenten: aifoon, Provinciaal domein Dommelhof/Theater op de Markt, C-Takt, MiraMiro
met steun van: De Vlaamse Overheid, Stad Gent, De Grote Post, Circuscentrum, Circusnext, Sabam for Culture
met dank aan: Sterre De Vresse, Ward Mortier, Camille Paycha

Shortlisted Circusnext 2018-2019, European programme coordinated by circusnext and supported by the European Union

Circus en geluid: een vruchtbare combinatie

Andere samenwerkingen tussen aifoon en circusgezelschap Grensgeval