Schroot/Hoop: objecten met een verhaal

Ook voor schroot is er hoop...

Een winterjas die versleten is, maar jarenlang trouwe dienst bewezen heeft… Gooi je die zomaar weg? Of een peper-en-zoutvat dat al generaties lang in je familie wordt doorgegeven? Die stoel die je ooit gestolen hebt uit de aula?

Wat als deze objecten zouden kunnen praten?
Welke verhalen zouden ze allemaal kunnen vertellen?

Die vragen vormen het uitgangspunt van ‘Schroot/Hoop’, een nieuwe fictiepodcast van tien afleveringen waarin schijnbaar vervangbare en functionele objecten van de schroothoop hun verhaal mogen vertellen.

Beluister de Schroot/Hoop-podcast

Tien voorwerpen bezingen hun tragisch lot. Een asbak klaagt met doorrookte stem dat hij meer respect verdient. Een pakje Sunlight-zeep dat al jaren in een kast staat, heeft vreemd genoeg zelf nog nooit zelf zonlicht gezien …

De podcastreeks ‘Schroot/Hoop’ wil Gentenaars laten nadenken over hun relatie tot een voorwerp. De makers willen zo immaterieel erfgoed capteren en laten herleven. Want elk object heeft een verhaal, en ook voor schroot is er hoop!

Podcastmakers Pieter Blomme (Relaas), Wederik De Backer (De Zieke Steur) en luisterkunstenaar Stijn Dickel (aifoon) stonden dagenlang aan Kringwinkel Ateljee in Gent om objecten te verzamelen. De personen die de voorwerpen in de kringwinkel kwamen binnenbrengen, deelden het verhaal van het object en vertelden over de band die ze ermee hadden.

Die verhalen werden gefictionaliseerd en ingesproken door stemacteurs van Victoria Deluxe. Beluister de podcastreeks Schroot/Hoop op schroothoop.be of via podcastplayers als Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts ...

Bezoek de expo in de Kringwinkel

Momenteel krijgen de objecten een plaatsje in kringwinkel Ateljee in de Getouwstraat (Gent).

Op vrijdag 2 juni kan je ze bewonderen tijdens het CoGhent Festival van Collectie van de Gentenaar in de Vooruit.

Van 19 maart tot 23 april waren ze te zien in de DING Vitrine van Design Museum Gent (Drabstraat). Bezoekers konden er hun oor tegen het raam houden om soundscapes te beluisteren met de geluiden van de objecten.

De tien voorwerpen kregen in de DING Vitrine het gezelschap van soortgelijke stukken uit de collectie van Design Museum Gent. Waarom belandt het ene object op de schroothoop en het andere in een museale collectie?

Schroot/Hoop is een project van:

  • podcastmakers Pieter Blomme, Yves De Mol & Wederik De Backer
  • geluidskunstenaars Stijn Dickel & Hannah Lyssens van aifoon
  • ism Collectie van de Gentenaar, Kringwinkel Ateljee, Victoria Deluxe & Designmuseum Gent
  • met steun van Stad Gent, Sabam For Culture & Urban Innovative Actions