De Zwerm

De Zwerm van aifoon is een installatie met een twintigtal draagbare, wireless luidsprekers die geluid in beweging kunnen zetten.

De Zwerm: 20 speakers die geluiden laten dansen

Geluid en luisteren zijn voor aifoon niet iets wat je enkel frontaal of in stereo ervaart. Integendeel, geluid omringt ons dagelijks langs alle kanten.

Om daar op een artistieke manier mee te kunnen spelen voorstellingen en participatieve projecten, zochten we een tool die ons veel mogelijkheden bood: een goede geluidskwaliteit, draadloos, verplaatsbaar in de ruimte, licht genoeg om te dragen maar toch stevig om tegen een stootje te kunnen, ...

Een geluidsperformance met de 20 speakers van De Zwerm opgesteld tijdens de Deep Listening Day van Concertgebouw Brugge.

We wilden iets dat nog niet bestond. Dus maakten we het gewoon zelf!

Na een aantal testfases hebben we voor de voorstelling 'murmur' De Zwerm ontwikkeld: een speakersysteem waarbij 20 draagbare speakers aangestuurd kunnen worden vanuit één live-console.

Twintig mensen verspreid over het publiek dragen die speakers in een rugzak, waardoor het geluid echt rakelings langs de toeschouwers door de theaterzaal beweegt...

Een immersieve geluidservaring

We willen graag samen met ons publiek geluidsomgevingen maken waarin je helemaal ondergedompeld kan worden.

Daarom is De Zwerm modulair en draagbaar in zowel binnen- als buitenruimtes, waarbij het volume zich automatisch aanpast aan de omgeving.

Met De Zwerm kunnen mensen samen groeien in het luisteren, ‘de wereld’ auditief vormgeven en reflecteren over hoe we auditief samenleven.

De Zwerm is niet alleen een nieuw audiosysteem, maar ook een methode die iedereen in staat stelt om eigenhandig op een fysieke en ruimtelijke manier geluidsomgevingen te creëren.

De Zwerm en ons onderzoek naar auditief samenleven

Het Brilschanspark in Berchem (Antwerpen) is een stadspark vlak naast de autostrade. Het geluid van fluitende vogels, krakende takjes of de wind die door bladeren ruist, wordt er jammer genoeg verstoord door het gedaver van auto’s en vrachtwagens. Daar wil het plaatselijke stadsbestuur iets aan doen. Wat als een fontein het verkeersgeluid zou kunnen maskeren?

Om de ideale maskerende waterpartij te vinden, organiseerde de stad samen met Universiteit Gent en aifoon een auditie voor fonteinen. aifoon creëerde met De Zwerm een immersieve opstelling met fonteintgeluidopnames. Zo konden we ter plekke de auditieve impact simuleren van zo’n fontein voor een jury van een dertigtal buurtbewoners en enkele experten.

Fysiek componeren

De Zwerm werkt met positioning sensoren waardoor het een makkelijk hanteerbare tool is waar je ook zonder technische kennis fysiek mee kan componeren: zo kan je bijvoorbeeld de richting of het volume van een geluid aanpassen door een tag te bewegen in de ruimte.

The making of De Zwerm: de bedenkers en ontwerpers vertellen over de technische uitdagingen

Voor de ontwikkeling van De Zwerm konden we rekenen op VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen. en De Nationale Loterij. Zij zagen (en hoorden) het artistieke potentieel van De Zwerm en zorgden voor financiële steun bij de verdere ontwikkeling.

Credits

concept: Stijn Dickel / aifoon vzw
software: Tim De Paepe & Kasper Jordaens
hardware / design: Jeroen Vandesande
productie: Jeroen Vandesande & Hannah Lyssens
outside ear: Johan Vandermaelen
met steun van: VLAIO - Agentschap Innoveren & Ondernemen & Nationale Loterij