Interioor

"Zesdeklassers die les volgden in een lokaal naast een denderende metrolijn, hadden bijna een jaar achterstand in leesvaardigheid tegenover leerlingen die les kregen in stille lokalen - een verschil dat volledig verdween toen er geluidswerend materiaal werd geïnstalleerd.” uit: ‘The end of silence’ in The Atlantic

Een slechte akoestiek in klaslokalen heeft niet alleen een negatieve invloed op de concentratie, leerprocessen en prestaties van kinderen, maar zorgt ook voor stemproblemen, vermoeidheid en een verminderd welzijn bij leerkrachten.

aifoon zet met Interioor een project op rond het luisteren naar en verbeteren van de akoestiek in lokalen van onderwijs- en zorginstellingen. Want nét daar is een goede en gezonde geluidsomgeving van groot belang.

Zie hoe een klas aan de slag gaat met Interioor

Vaak zijn we heel erg bezig met hoe onze ruimtes er moeten uitzien, maar we staan nooit of nauwelijks stil bij hoe we willen dat een ruimte klinkt. Terwijl de akoestiek van een ruimte net heel belangrijk is én er tal van mogelijkheden zijn om ermee aan de slag te gaan, ook op kleine schaal.

Wat kan je als leraar rond akoestiek vaststellen en doen met je leerlingen? Download hier onze werk- en inspiratiebundel Interioor en ga ermee aan de slag!

Interioor is een tool die een klas of groep in staat stelt om zelf akoestisch te luisteren naar hun lokaal en hun eigen lokaal te ‘tunen’ en aan te passen.

We werkten hiervoor samen met o.a. een architect, een sound designer en een akoestisch specialist.

De werk- en inspiratiebundel richt zich voornamelijk op leerkrachten, maar is interessant voor iedereen die de akoestiek van een ruimte op een creatieve, artistieke manier wil verbeteren. Met Interioor willen we mensen stimuleren om het akoestische comfort binnen hun omgeving op een persoonlijke manier aan te pakken en aan te passen.

Beluister het interview over Interioor op Radio 2

Op radio 2 mocht Stijn van aifoon uitleggen hoe enkele simpele ingrepen de verstaanbaarheid in de klas al fors kunnen verhogen: “Eén van die suggesties die wij doen is bijvoorbeeld om in wintertijd de jassen in de klas te hangen, in plaats van in de gang. Dat verbetert de akoestiek.”
Beluister het interview.

Voorsmaakje

Onderstaande video van The_Faber (FandF entertainment) toont hoe geluidsabsorberende panelen de akoestiek van een ruimte aanzienlijk kunnen beïnvloeden. De wanden van deze studio werden in 4 fases bekleed met 36m2 aan moussen panelen voor een totaalbudget van ongeveer 500 euro. Zelfs kleine ingrepen kunnen dus al een groot verschil maken!

Design for impact

Interioor werd verder ontwikkeld in samenwerking met de studenten van de opleiding Design For Impact- afdeling van LUCA School of Arts. Zij willen creatief design inzetten om maatschappelijke verandering te bekomen. Stijn Dickel van aifoon licht het project toe in onderstaand filmpje.

Design for Impact 2021 from LUCA - Visual Design - Gent on Vimeo.

Credits

  • denktank Interioor: Leslie Burm (architect), Sigert De Jean (akoestisch expert), Thomas Vertongen (sound designer) & Stijn Dickel (artistiek leider aifoon)

  • uitwerking: Sterre De Vresse

  • gelezen en goedgekeurd door: Lode Godderis (Professor Omgeving en Gezondheid KU Leuven) & Timothy Van Renterghem (Professor Akoestiek UGent)

  • met dank aan: Marco Andriessens, Sofie Peyskens, Lisa Verniers, Lotte De Vuyst, Eva Coppens, Karen Coppens & Hannes Van Wynendaele (leerkrachten)