Phonorama: luisteren naar je wijk

De buurt waar je woont, ken je vaak als je broekzak: die losse tegel in het voetpad, het vertrouwde uithangbord van dat ene café, de statige boom op de hoek van je straat … Maar let je ook wel eens op de geluiden die je wijk dagelijks kleuren? Het belletje als je bij de bakker binnenstapt, de wind die door droge herfstbladeren dwarrelt, een fiets die over de kasseien ratelt ...

Als je je omgeving verkent met je oren, wat hoor je dan allemaal? Is het ooit echt stil? Wat vertellen klanken ons over een buurt en haar bewoners? Hoe luisteren bewoners naar hun buurt? Luisteren passanten die er niet wonen anders naar de wijk? Kunnen we een wijk vatten in geluidsopnames? En zal de buurt over 20 jaar nog hetzelfde klinken?

Met deze vragen trekt aifoon naar de bewoners en passanten van bepaalde wijken om samen met hen een langdurig participatief en artistiek traject aan te gaan. Elke editie van Phonorama bestaat uit verschillende projecten op maat van de wijk en de deelnemers.

Vaste waarde zijn de opnames die bewoners zelf maken in hun buurt. Verder kan een Phonorama bestaan uit een geluidswandeling, een quiz, een installatie, samenwerkingen met scholen en lokale organisaties, een poll om geluiden te bewaren voor de toekomst en het begraven van een tijdscapsule met geluiden …

Wil jij ook een Phonorama opzetten in jouw stad of wijk? Contacteer ons en wie weet kunnen we samen een project uitwerken op maat.