Masterclasses

aifoon biedt twee masterclasses aan:

  1. Masterclass Luisterkunst: over de pedagogisch artistieke mogelijkheden van geluid
  2. Masterclass Luisteren in Beweging / Listening in Motion: over de artistieke mogelijkheden van geluid en luisteren binnen de podiumkunsten

1. Masterclass Luisterkunst

aifoon geeft via een masterclass luisterkunst nieuwe inspiratie aan leerkrachten audiovisuele kunsten of muziek. Of je nu les geeft aan kinderen of aan volwassenen, in onze workshops bieden we een andere invalshoek voor je lessen, nieuwe tools, technieken en methodes. We delen graag onze expertise rond luisteren en geluid, zodat jij er mee aan de slag kan in je klas.

We gingen al aan de slag met leerkrachten in DKO's van Geel tot Ieper.

"Het uitdiepen en verbreden van het luistervermogen, en het leren denken en spreken met je verbeelding legt een fantastische grondlaag om op voort te bouwen. (...) De oefeningen en opdrachten die we aanreiken worden zeer gesmaakt. Het creëert een groepsgevoel, smeedt een band. Het geeft onze les en klas een warme, stimulerende dynamiek. Het voelt eerder aan als een bijeenkomst dan als een 'les'."
(leerkracht DKO Geel die een masterclass van aifoon volgde en toepast in zijn lessen)

Beluister enkele mass recordings die we opnamen met docenten van DKO De Kunstbrug (Gentbrugge).

aifoon · DKO Mass Recording afternoon

2. Masterclass Luisteren in Beweging / Listening in Motion

Hoe luisteren mensen? Hoe tasten ze een ruimte niet alleen fysiek, maar ook op een auditieve manier af? En op welke manier heeft dat een invloed op hoe ze in die ruimte bewegen?

Deze masterclass bestaat uit een reeks intuïtieve oefeningen rond luisteren en beweging. Want actief luisteren is niet iets dat we enkel doen met onze oren, ons hele lichaam resoneert mee.

foto's: Masterclass Listening in Motion bij Miramiro (c) Jasper van het Groenewoud

Tijdens de masterclass exploreren we de kracht, de mogelijkheden en de grenzen van het luisteren met je lichaam. Via oefeningen als ‘een luisterimprovisatie’ en ‘compositorisch luisteren’ ontdekken we hoe ons lichaam geluid reflecteert, filtert en absorbeert. Uitgerust met een draagbare luidspreker wordt het zelfs een instrument waarmee je kan componeren.

De masterclass Luisteren in Beweging pivoteert rond twee belangrijke thema's de choreografie van het geluid en de scenografie van het luisteren.

Stijn Dickel begeleidt deze masterclass. Hij werkte na zijn studies filosofie en mixed media als muzikant-performer samen met Jan Fabre. Verder componeerde hij verschillende geluidscomposities voor dans, theater, circus en documentaire. Hij is artistiek leider en luisterkunstenaar bij aifoon, waar hij de relaties onderzoekt tussen luisteren en beweging / bewogenheid.

Bekijk hieronder een filmpje met de workshopgevers of beluister de podcasts met reacties van deelnemers.

Masterclass Listening in Motion3. Lees twee interviews met Stijn Dickel van aifoon over geluid en beweging

  • "Geluid resoneert niet enkel op de oren, maar ook op het lichaam"

Stijn gaf de masterclass Luisteren in Beweging op het festival 'Out of the toolbox' van Danspunt in 2020. In dit interview heeft hij het samen met danser Ingo Reulecke over de relatie tussen luisteren en beweging.


  • The Sounds of Circus

In een dubbelinterview met sound designer Ben Scheff voor het online magazine CircusTalk vertelt Stijn over de mogelijkheden en eigenschappen van geluid binnen circus.