Watch In?

Watch In? is een luisterapplicatie die aifoon ontwikkelde voor het Permekemuseum in Jabbeke. De luisterapplicatie bestaat uit een AudioCollier, een hanger met een speaker die de museumbezoeker om zijn nek draagt. De speaker speelt een geluidencompositie af waardoor de bezoeker in een audiovisuele relatie treedt met het werk van Permeke. Zo wordt hij of zij via deze hanger auditief geprikkeld in het kijken (vandaar de titel).

De geluidencompositie dicteert niets; ze maakt suggesties, ze plaagt en bevraagt, en ze activeert de associatieve kaders van de bezoekers. Door het dragen van de AudioCollier wordt de bezoeker naast luisteraar ook performer en componist die ook de beleving van de andere bezoekers mee bepaalt. Verschillende bezoekers met elk een AudioCollier worden als het ware een wandelend surround systeem.

Er waren drie verschillende composities rond een aantal thema’s: Niobe, Labor en Epifanie. Niet iedereen hoefde een AudioCollier te dragen en bezoekers die de collectie liever zonder auditieve interferentie willen bezoeken konden oordopjes krijgen aan de balie.

Dit werk is een vervolg op de luisterwandeling Watch Out! die aifoon ontwikkelde voor Atelier De Stad (Canvas) in het kader van Expeditie Dansand! (Vrijstaat O), waarbij bezoekers een wandeling doorheen verschillende akoestische omgevingen maakten uitgerust van een rugzak met ingebouwde speaker.

Credits:

  • Concept en compositie: Stijn Dickel / aifoon
  • Vormgeving: Sofie Rosseel