Oormos

Samen met jeugdwerkgroep Ruimtevaart uit Brugge zetten we een project op rond imaginaire geluiden uit het heelal. Aangezien de kosmos een vacuüm is, kunnen we er geen hoorbare geluiden waarnemen. Maar toch is de NASA erin geslaagd om elektromagnetische golven van de zon, manen en planeten om te zetten in hoorbare signalen.

Experimenteren en componeren met ‘onhoorbare’ geluiden

De jongeren van Ruimtevaart gingen aan de slag met ‘geluidsopnames’ die de NASA maakte van manen en planeten en het sound design uit de film Star Wars. Uiteindelijk gingen ze zelf geluiden verzamelen. Zo creëerden ze een fictieve geluidenkosmos aan de hand van de onhoorbare elektromagnetische golven die onze dagelijkse elektronische toestellen uitstralen. Het resultaat kon je bewonderen in een bijzondere installatie, waarvoor we ook onze Zwerm inzetten, tijdens het Kosmos Festival in het Concertgebouw in Brugge (26.03 tot 07.04.2019).

Thomas Goethals van Jeugdwerkgroep Ruimtevaart: "Met Oormos gaat voor mij een hele nieuwe wereld open. Ik had er geen idee van dat er zoveel onhoorbare geluiden zijn overal om me heen, het is ontzettend boeiend om echt te horen hoe al die geluiden klinken."

De jongeren van vzw Ruimtevaart nemen overal in Brugge geluiden op.
Installatie met De Zwerm.