Het Huis van Alijn

Van 2014 tot 2017 resideerde aifoon in het Huis van Alijn, het Gentse museum van de cultuur van alledag met grote en kleine verhalen van het leven.

(c) Michiel Devijver

Museum van het dagelijks leven

Dagelijkse en bijzondere gebeurtenissen bepalen het ritme van ons leven. Dagen worden weken, maanden worden jaren. Het Huis van Alijn legt gewoontes, tradities en rituelen bloot die herinneren aan een recent of verder verleden.

Van je allereerste babyfoto’s, knikkeren op de speelplaats en je eerste liefdesverdriet, tot de jaarlijkse zomervakantie, het vieren van je pensioen en het afscheid van een dierbare.

Hoe we omgaan met deze momenten en emoties evolueert in de tijd, is tegelijk persoonlijk én universeel. Het museumverhaal neemt je mee doorheen een rijke collectie objecten, foto’s, geluid en bewegend beeld en toont dat alledaags allerminst gewoon is.

Met een geluidsontwerp van aifoon

aifoon - al jaren resident in het museum - zorgt voor een geluidsontwerp dat de sfeer van de expo versterkt. Geluiden roepen immers ook beelden, herinneringen en emoties op. Verder zijn er ook luisterposten met objecten die mogen aangeraakt worden en zo een geluidscompositie triggeren die niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar is.

Residentie

Binnen onze residentie stellen we een aantal vragen: hoe luisteren mensen naar een museum? Hoe kunnen we een auditieve collectie van verdwenen geluiden aanleggen en hoe kunnen we deze collectie ontsluiten naar een publiek? Deze vragen zijn cruciaal. Het statuut als resident betekent dat we tijdelijk "opgenomen worden" in de organisatie en vanuit onze expertise het museum en de bezoeker via workshops, installaties en interventies bevragen. Dit onderzoek kreeg de voorbije jaren vorm op verschillende manieren.

  • Het geluid van de jaren '80: een interactieve installatie met tapeloops
  • Het geluid van de dingen: een compositorische installatie met alledaagse geluiden
  • Geluidsontwerp voor Expo PIEP, een tentoonstelling over piepend speelgoed
  • Museumnacht 2014: dj's concrète, een dj-act met het geluid van speelgoed
  • Erfgoeddag 2015: Hoe klinkt het museum? Hoe luisteren we naar het museum? aifoon gaf op Erfgoeddag 2015 actieve antwoorden aan kinderen en volwassenen.
  • Kermis (2015): We maakten een octafonische geluidsinstallatie en binaurale opnames rond de tentoonstelling Kermis
  • ROTOR: een interactieve installatie met roterende luidsprekers die geluiden van de wielerbaan het Kuipke projecteren
  • Huis van Lawijt: interactieve objecten die geluiden voelbaar maken
(c) Michiel Devijver
(c) Michiel Devijver

Het geluid van de Dingen

Beluister enkele opnames die aifoon maakt in Het Huis van Alijn:

  1. Speelgoedgeluiden
  1. Kermisgeluiden