Audiohacking

Audiohacking betekent letterlijk ‘inbreken’ op de luisteromgeving. Dat kan door bijvoorbeeld auditieve ingrepen te doen in de omgeving. Geluiden worden uit hun context genomen en in een andere setting ingebed, waardoor ze een nieuwe betekenis krijgen.

Voor AMOK 2021 KAAP creëerde aifoon audiohacking CHOORUS.
Met een rugzak waarin een speaker zit, wandelen 20 geluidsdragers een choreografie. De compositie die uit hun rugzakken weerklinkt, breekt in op de auditieve beleving van de toevallige passanten.

Net zoals bij een film niet alleen de beelden, maar ook de geluiden onze beleving mee sturen, zo wordt onze ervaring van de omgeving waarin we ons bevinden sterk bepaald door geluiden. Maar vaak zijn we ons daar niet erg van bewust. Audiohacking is een methode om geluidsomgevingen en luisterhoudingen te manipuleren.

Een ander voorbeeld van audiohacking was het project Ras-El-Hanout tijdens de Gentse Feesten waarbij aifoon geluiden uit Marrakesh (Marokko) via speakers liet infiltreren in de Gentse straten. De componist improviseerde live met de opgenomen samples uit Marokko en de real time geluiden van de straat. De passanten waren zich niet bewust van wat er gaande was, maar kregen subliminaal een geluidencompositie geïnjecteerd die hun perceptie mee kleurde.

Net als geluidenmassage en soundwalk is audiohacking een methode om het luisteren te onderzoeken tijdens onze participatieve projecten, artistieke ateliers en masterclasses.

Vreemde geluiden in je vertrouwde winkelstraat

Ook jongeren van het jeugdhuis Den Eglantier maakten een geluidsdecor voor de Stationsstraat in Sint-Niklaas:

“Weinig mensen staan stil bij het geluid van een winkelstraat. Met ons eigen geluid hebben we geprobeerd om mensen een ander gevoel te geven terwijl ze door de straat wandelen.”

Dat zei Roel Thierens van Den Eglantier in Het Laatste Nieuws.

Ook onze installatie ‘De Zwerm’, die momenteel ontwikkelt wordt en bestaat uit 20 draadloze speakers in een netwerk, zal in de toekomst ingezet kunnen worden om aan audiohacking te doen. Zo kunnen de speakers bijvoorbeeld verwerkt worden in rugzakken waarmee we de omgeving onopvallend kunnen infiltreren en manipuleren ...