Geluidenatlas

Navigeren in een wereld van geluid

De geluidenatlas van aifoon, S.M.A.K., Sint-Rafaël en ZOC-SBPV (Zicht op Cultuur) moet een intuïtief en toegankelijk instrument worden (in de vorm van een boek, een app of nog iets helemaal anders...) dat geluiden in woorden, begrippen en categorieën probeert te vatten. Op die manier kan zo'n atlas een jargon bieden waarmee we over geluid kunnen praten, discussiëren en reflecteren.

Voortraject Zoom

Tijdens het project 'Zoom' ging aifoon met een groep van de blindenschool Sint-Rafaël dieper in op fascinerende geluiden uit het dagelijkse leven. Sommigen onder hen doen aan echolocatie, een techniek waarbij je met je tong klikt en luistert naar de echo om je te kunnen oriënteren. Zij gaven aan dat het jargon om over geluiden te kunnen communiceren veel te beperkt is.

Het onderzoek van de groep resulteerde in de expo 'Tastlijnen' in Platvvorm (Deinze) waar ze op verschillende manier probeerden om geluiden te vangen in woorden en beelden.

Expo 'Tastlijnen'

Tijdens de expo 'Tastlijnen' - het slot van 'Zoom' - kon de bezoeker luisteren naar de geluiden die de blinden en slechtzienden van Sint-Rafaël verzamelden tijdens het project. Soms moet je er mee lachen, soms doen ze je wegdromen, van sommigen kan je de oorsprong achterhalen, van anderen helemaal niet...

Een van de werken op de expo 'Tastlijnen' vroeg de bezoeker: hoe zou je deze geluiden omschrijven? Kan je de geluiden recreëren met de voorwerpen op tafel?

Geluiden in woorden vangen

Tijdens het project verzamelden de mensen van Sint-Rafaël al enkele woorden die geluiden kunnen omschrijven. Deze eerste aanzet zorgde voor goesting en inspiratie om te werken aan een uitgebreide geluidenatlas, een tool die zowel blinden als zienden kunnen gebruiken om hun geluidservaringen onder woorden te brengen. In een wereld waarin het visuele dominant is, vergeten we soms hoe geluid een grote rol speelt in het dagelijkse (samen)leven. De geluidenatlas kan een handvat bieden om daarover met elkaar in gesprek te gaan.

foto's: (c) Olivier Donnet