Phonorama

een geluidenpanorama van de Papegaaiwijk

Phonorama, Papegay, papegaaiwijk, geluid, installatie, concert

In het najaar van 2017 stuurde aifoon samen met de buurtvereniging Papegay enkele buurtbewoners van de Gentse Papegaaiwijk op geluidenjacht. Met hun eigen recorder of met een ‘eifoon’ - een tot de verbeelding sprekend opnametoestel in de vorm van een houten ei met een antenne - gingen ze op pad in hun omgeving: bij hen thuis, op straat, in steegjes, winkels, cafés, bij buren, bekenden en onbekenden… Ze kwamen terug met een buit van herkenbare geluiden, mysterieuze klanken, opvallende audiofragmenten of subtiele opnames.

 

In december gaven ze al die klanken terug aan de buurt en aan iedereen die ze wil horen in de vorm van een installatie en een concert.

 

Installatie: echo uit de Papegaaiwijk

 

Het resultaat van de geluidenjacht kon je op 16 en 17 december beleven in de beluikhuisjes van Cité Melchior (Twaalfkameren). Een beschermd stadsgezicht en een rustpunt in de buurt, waar de leegstaande huisjes dankzij een geluidscollage terug tot leven komen. Je kon er op ontdekkingstocht gaan langs een rijk panorama van klanken. Kleine en grote geluiden, die we in ons dagelijkse leven vaak niet meer opmerken, kwamen er samen in een compositie die het verhaal van de wijk op een originele en zinderende manier vertelt.

 

Concert: cinema voor het oor

 

Op zaterdag 16 december ging geluidskunstenaar Stijn Demeulenaere actief aan de slag met de opnames van de buurtbewoners. Stijn trekt met zijn recorder regelmatig naar de verste uithoeken van de wereld. Tijdens drie korte concerten vermengde hij live de geluiden van de Papegaaiwijk met geluidsfragmenten die hij opnam van Zuid-Afrika tot IJsland. Een wereldreis voor je oren in de prachtige setting van het Monasterium Poortackere.

 

Tijdscapsule: toekomstmuziek

'Phonorama' zal de komende 5 jaar onder verschillende vormen opduiken in de Gentse Papegaaiwijk. Op het einde van het project zullen we in een de meest opvallende geluiden bewaren voor de toekomst. We stoppen er 20 in onze tijdscapsule die voor 20 jaar onder de grond verdwijnt. Zal de Papegay nog bestaan in 2042? En zullen deze geluiden de toekomstige luisteraars doen terugdenken aan de dag van vandaag?